Apartheid & After

was te zien /

De tentoonstelling Apartheid & After laat zien hoezeer het recente verleden de waarneming van nu kleurt. Dat lijkt de rode draad te zijn die het werk van de dertien deelnemende fotografen na 1990 verbindt. Hoe spectaculair de verschillende selecties ook zijn, het is fotografie met een dubbele agenda – maar dan wel een in de positieve zin van het woord. Hier wordt vanuit de kennis van toen nauwkeurig scherp gesteld op het heden – en andersom. Het is balanceren op het slappe koord. Fotograaf zijn in Zuid-Afrika vraagt er om feitelijk, gearticuleerd, en deskundig te zijn, zowel ten opzichte van het gewicht aan herinneringen, trauma’s en het schuldgevoel dat daar uit voortvloeit, als ten opzichte van de mystiek gekleurde en té mooie, toeristisch geëxploiteerde elementen van het Afrika van nu.

De tentoonstelling Apartheid & After is gebaseerd op een idee van David Goldblatt. Met het doel om de kwaliteit, diversiteit en de dynamiek die de fotografie in Zuid-Afrika nu kent ook in Nederland te laten zien; er liggen hier immers van oudsher banden met dit land. Nu, twintig jaar na de eerste vrije verkiezingen (1994), staan er naast Goldblatt enkele tientallen fotografen met een stevige reputatie zoals Guy Tillim, Jo Ractliffe, Santu Mofokeng, Zanele Muholi en Pieter Hugo, en is ook de derde generatie aangetreden met Mikhael Subotzky, Daniel Naudé, Sabelo Mlangeni. De dynamiek en de reikwijdte die de fotografie er nu kent is mede te danken aan de Market Photo Workshop (Johannesburg), waar onder leiding van John Fleetwood in relatief korte tijd veel en bijzonder jong talent is gevormd.

‘It is astonishing to think that, until the beginning of the 1990s, merely two decades ago, modern and contemporary African photography was largely in the shadows.’ Okwui Enwezor, ‘Events of the Self: Portraiture and Social Identity A Conceptual Framework,’ in: Contemporary African Photography from the Walther Collection, Steidl 2013 p.23.

Met werk van Paul Alberts, Hugh Exton, David Goldblatt, Pieter Hugo, Santu Mofokeng, Sabelo Mlangeni, Zanele Muholi, Daniel Naudé, Jo Ractliffe, Mikhael Subotzky, Guy Tillim, Paul Weinberg, Graeme Williams en de Market Photo Workshop in Johannesburg.

error: This content is protected.