Bibliotheek

Bibliotheek

Huis Marseille bezit een groot aantal monografieën van zowel internationaal gerenommeerde als minder bekende talentvolle fotografen van over de hele wereld. Daarnaast bevat de bibliotheek diverse overzichtswerken op het gebied van fotografiegeschiedenis, -techniek en -theorie en vele andere onderwerpen. Uiteraard bevinden zich ook bijzondere, antiquarische en zeldzame exemplaren en speciale edities in de bibliotheekcollectie.

Toegang

De bibliotheek is tijdens openingsuren (dagelijks: 10–18 uur, donderdag: 10–21u) vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het museum (met geldig entreebewijs). De boeken zijn alleen ter inzage beschikbaar. Een groot deel van de collectie staat in de bibliotheek en mag u zelf uit de kast pakken – u wordt echter verzocht boeken niet zelf terug te zetten in de kast. Het overige deel van de collectie, waaronder bijzondere, antiquarische en zeldzame exemplaren en speciale edities, wordt elders bewaard en is alleen op aanvraag bij de receptie in te zien.

Catalogus

De catalogus is te raadplegen via de (alleen Nederlandstalige) website www.fotografiebibliotheek.nl, een samenwerkingsverband tussen het Nederlands Fotomuseum, Huis Marseille en Foam. Hierin kunt u zoeken op fotograaf, auteur of trefwoord. Vul de achternaam of het trefwoord in het desbetreffende veld in en klik op het lijst-icoontje om uw zoekterm te selecteren. Bij elke treffer staat de volgende informatie vermeld: plaatscode (de beginletter duidt het type boek aan: M=monografie, A=anthologie, E=evenement, COL=collectie), instelling (Huis Marseille) en locatie (op aanvraag of ter inzage). Indien Huis Marseille vermeld staat bij instelling, kunt u met bovengenoemde informatie bij de hand het desbetreffende boek zelf uit de kast pakken in de bibliotheek of aanvragen bij de receptie.

Indeling

In het display links van de schouw wordt bij elke tentoonstelling een nieuwe selectie boeken uitgelicht die context en verdieping biedt bij het op dat moment in het museum getoonde werk.

In de vakken rechts van de schouw staan de anthologieën (subcategorieën: documentair, topografisch, historie, portret, omgeving, theorie, fotogeschiedenis, techniek, reclame, mode, wetenschap, overig) en boeken gerelateerd aan een bepaald evenement (tentoonstelling, fotofestival, etc.) of een collectie.

In de stellingkasten aan de andere wand en in het midden van de ruimte staan de monografieën, geordend van A tot Z (op achternaam fotograaf).

Voorzieningen

In de bibliotheek kunt u gebruik maken van de leestafel. WiFi is beschikbaar. Het is niet mogelijk om te kopiëren of te scannen. Net als in het hele museum zijn grote tassen en paraplu’s, eten, drinken en roken verboden.

Disclaimer

De bibliotheek fungeert soms als vergaderruimte; bezoekers kunnen dan tijdelijk geen toegang hebben tot de bibliotheek.