Workshop oude fotografische technieken (2,5 uur)

Hebt u zich altijd al willen verdiepen in de oude technieken uit de begintijd van de fotografie? In samenwerking met onze vaste docent Adriaan Heijboer bieden wij diverse workshops aan die ambachtelijke druktechnieken behandelen. Deze workshops kunt u boeken in overleg, u kunt ook twee workshops op één dag boeken. U kunt uw workshop uitbreiden met koffie of thee, een lunch-, hightea- of borrelarrangement. Bekijk hier de mogelijkheden.

Workshop gomdruk

U wordt ingewijd in  het procedé van de gomdruk, waarvan het beeld wordt gevormd door pigmentdeeltjes. Een techniek uit 1855, waarvan het resultaat anno nu u nog steeds met verbazing en verwondering kan vervullen.

Workshop cyanotypie

De cyanotypie – een fototechniek die ontdekt werd in 1842 – wordt gekenmerkt door de typerend blauwe kleur. Als ‘de blauwdruk’ wordt deze techniek bijvoorbeeld door architecten veel gebruikt om grote tekeningen te kopiëren, ook omdat het een relatief goedkope afdruktechniek is.

Workshop zoutdruk

De zoutdruk is een van de oudste fotografische technieken en is ontwikkeld door Henry Fox Talbot. Deze techniek was dominant tussen 1839 en 1860, waarna de calotypie de overhand kreeg. Bij het zoutdrukprocedé word het papier eerst behandeld in een zoutbad en vervolgens met zilvernitraat.

Workshop albumine druk

Het albumine procedé is uitgevonden door de Fransman Nicé de Saint Victor in 1848. Bij deze techniek wordt het papier eerst behandeld met een laagje albumine (kippeneiwit). Daarna wordt ook hier zilvernitraat aangebracht.

Voor alle workshops geldt dat u de resultaten natuurlijk mee naar huis neemt.

Voertaal: Nederlands

Mocht u liever op individuele basis deelnemen aan een combinatie van twee workshops die wij aanbieden op een vaste datum bekijkt u dan de maandelijkse masterclasses hier.

  • Docent: Adriaan Heijboer
  • Maximum aantal deelnemers: 10 personen
  • Duur: ongeveer 2,5 uur per workshop
  • Kosten: € 225,– per workshop (excl. museumtoegang)
  • Wanneer: In overleg het hele seizoen
  • Reserveren: Voor vragen, informatie of om te reserveren, neem contact op via educatie@huismarseille.nl.