Lezersactie Parool: Amsterdams spul / Boek, borrel en een lezing met Harold Strak en Willem van Zoetendaal

Vanaf 22 juli 2018 rijdt de metro van de Noord-Zuidlijn onder het historisch centrum van Amsterdam. Hier zit de bodem vol overblijfselen uit het verleden; resten die over de geschiedenis van de stad, haar bewoners en passanten. Tijdens de aanleg werden 700.000 zeer uiteenlopende voorwerpen gevonden, van 15e-eeuwse maliënkolders tot frietvorkjes. De belangrijkste vindplaatsen waren op het Damrak en het Rokin, waar de archeologen zijn gestuit op de bedding van de Amstel.

De beeldatlas, Spul, toont maar liefst 15.000 vondsten. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski en zijn team maakten de selectie en de thematische indeling. Samen met Peter Kranendonk schreef Gawronski de inleiding. Harold Strak fotografeerde deze bijzondere voorwerpen en samen met Willem van Zoetendaal bracht hij het geheel samen in een indrukwekkend boek en tentoonstelling, die het verhaal van de stad in objecten vertellen.

Het robuuste verticale formaat van het boek doet denken aan een Amsterdams pakhuis. Een pakhuis tot in de nok gevuld met in Amsterdam opgegraven spul.

Paroollezers krijgen voor de normale boekprijs van €79,50 een gesigneerd boek, een rondleiding van Willem van Zoetendaal (vormgever) en Harold Strak (fotograaf), een bezoek aan de tentoonstelling en een borrel achteraf.

Programma

18.45 uur – inloop
19.00 uur – lezing
20.00 uur – vrij bezoek aan de tentoonstelling & borrel in de museumwinkel
21.00 uur – museum sluit