Lezing: Egyptoloog Maarten Raven over de foto’s van Jan Hermann Insinger / door conservator Egypte bij het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Huis Marseille organiseert op zondag 23 april een speciale lezing bij de tentoonstelling In Egypte / Reizigers en fotografen, 1850–1900.

Maarten Raven is als conservator collectie Egypte verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Tijdens deze lezing legt Raven de nadruk op de foto’s van Jan Hermann Insinger (Amsterdam, 12 mei 1854 – Caïro, 27 oktober 1918),  die zijn opgenomen in de tentoonstelling. Insinger was een Nederlandse koopman in Egypte en verzamelaar van ‘oudheden’.  Hij onderhield goede contacten met de oudheidkundige dienst van Egypte en schafte via die kanalen veel bodemvondsten aan. Een belangrijk deel daarvan schonk hij later aan het Rijksmuseum van Oudheden. Een van zijn belangrijkste bezittingen was de ‘papyrus Insinger’, een demotische papyrus die ook in de museumcollectie belandde. Maar tot zijn schenkingen behoorden ook vele foto’s van landschappen, mummies en monumenten.

De foto’s van Jan Hermann Insinger vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling In Egypte / Reizigers en fotografen, 1850–1900. Egyptoloog Maarten Raven gaat in zijn lezing dieper in op de rol die Insinger speelde in de 19de-eeuwse egyptologie in Nederland en de plaats die zijn werk heeft ingenomen in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, en nu ook in deze tentoonstelling.

Na de lezing is er een borrel en de mogelijkheid tot het zelfstandig bezoeken van de tentoonstelling.

Locatie

Huis Marseille, Museum voor Fotografie, Keizersgracht 401, Amsterdam

Datum en tijd

Zondag 23 april 2017, 13.30–15 uur

Voertaal

Nederlands

Programma

13.30 uur – inloop
14.00 uur – lezing
15.00 uur – vrij bezoek aan de tentoonstelling & borrel in de keuken of bij mooi weer in de tuin
18.00 uur – museum sluit

  • Reserveren: Reserveer uw plaats met het onderstaande formulier.
  • Extra informatie: Voor vragen of informatie, neem contact op via educatie@huismarseille.nl of 020 531 89 80.