High tea & cyanotypie in de tuin van Huis Marseille 20/8 / met Adriaan Heijboer

Na het succes van de afgelopen editie in augustus 2016 nodigt Huis Marseille u graag uit voor een nieuwe editie van high tea & cyanotypie. Hebt u zich altijd al eens willen verdiepen in de oude fotografische techniek cyanotypie? Dan krijgt u 20 augustus de kans om bij Huis Marseille een speciale workshop met deze edele techniek te volgen. In de prachtige grachtentuin van het museum gaat u onder leiding van Adriaan Heijboer aan de slag om uw eigen afbeelding in cyanotypie te vangen op een katoenen tasje. De afdrukken worden ontwikkeld met behulp van natuurlijk zonlicht. Tijdens de welverdiende pauze wordt u voorzien van een heerlijke high tea in samenwerking met bakkerij Lanskroon.

N.B.: in het geval van slecht weer wordt de workshop naar binnen verplaatst, waar het ontwikkelen van de afdrukken plaats zal vinden met UV-lampen.

Meer informatie over de cyanotypie

Deze edele druktechniek werd uitgevonden door de Engelse astronoom Sir John Herschel (1792–1871). Hij ontdekte dat een oplossing van twee ijzerzouten op papier uitgestreken, na droging, gevoelig blijkt te zijn voor ultraviolet licht. Deze verbinding staat bekend als Pruisisch Blauw en na belichting worden ijzerzouten die niet reageren weggespoeld, zo ontstaat een positieve afdruk. Anna Atkins (1799–1871) gebruikte de techniek in het botanische studies en publiceerde in 1843 een zeer gelimiteerde oplage van haar Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions.

Voertaal: Nederlands

Wist u dat deze masterclass (of de losse workshops) ook voor uw groep te boeken zijn? Neem contact op met educatie@huismarseille.nl voor meer informatie.

  • Docent: Adriaan Heijboer
  • Maximum aantal deelnemers: 20
  • Duur: 3 uur
  • Kosten: €40,– per persoon inclusief high tea en een zelfbedrukt tasje
  • Reserveren: Met het onderstaande formulier kunt u direct inschrijven en betalen.
  • Extra informatie: Toegang tot het museum is gratis voor deelnemers aan deze activiteit. Voor vragen of informatie, neem contact op via educatie@huismarseille.nl of 020 531 89 80. Let op: Restitutie van het aankoopbedrag is niet mogelijk. Deelname is wel overdraagbaar mocht u door omstandigheden zijn verhinderd.