Het leven en werk van DDR-fotograaf Helga Paris / Gratis lezing door Inka Schube

Op zondag 24 maart is kunsthistoricus Inka Schube, conservator fotografie van het Sprengel Museum in Hannover, te gast in Huis Marseille. De eerste grote monografie van Helga Paris werd onder redactie van Inka Schube in 2004 door het Sprengel Museum uitgegeven. In de herfst van 2019 zal de Akademie der Künste in Berlijn een groot retrospectief aan Helga Paris wijden. Als conservator van dit eerste retrospectief heeft Inka Schube veel nieuw en onbekend materiaal gevonden, dat zij nu voor de eerste maal in Huis Marseille in haar lezing zal presenteren.

Met het tonen van het volledige ‘Mappenwerk’ van Helga Paris heeft Huis Marseille een wereldprimeur. Helga Paris is een van de vier fotografen die deel uitmaken van de tentoonstelling Futures Past & Present, samen met Céline van Balen, Julie Greve en Esther Kroon. De tentoonstelling is tot 2 juni in Huis Marseille te zien.

Het bijzondere oeuvre van de Duitse fotograaf Helga Paris (1938) was als gevolg van de Koude Oorlog lange tijd nauwelijks bekend aan de westzijde van het IJzeren Gordijn. Terwijl Paris in Oost-Duitsland brede populariteit genoot, bereikten haar foto’s het publiek aan de andere kant van de Muur slechts mondjesmaat. Hoewel haar werk, dat een haast intieme blik op het dagelijks leven in Oost-Duitsland biedt, sterk verbonden is met haar eigen levensloop, heeft het universele zeggingskracht. Door haar empathische blik is het makkelijk je te identificeren met de mensen en plekken die ze fotografeert.

De foto’s van Helga Paris gaan enerzijds over het leven in de Duitse Democratische Republiek (DDR), waar de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en het communistische regime beperkingen, verlies, vernietiging en verval met zich meebrengen. Anderzijds tonen ze de blik van een fotograaf die de wereld met veerkracht, nieuwsgierigheid en mededogen tegemoet treedt. Hoewel Paris in de jaren zeventig en tachtig ook heeft gefotografeerd in Roemenië, Polen en Georgië, ligt het accent in Huis Marseille op Oost-Duitsland voor en na de Wende (1989-1990).

Inka Schube (1961) is sinds 2001 conservator fotografie en mediakunst van het Sprengel Museum Hannover; Ze stelde tentoonstellingen samen over het werk van Sophie Calle, Shirana Shahbazi, Thomas Ruff, Helen Levitt, Boris Mikhailov en Helga Paris. Schube publiceerde diverse artikelen over het werk van Helga Paris, onder meer in Helga Paris Fotografie (Sprengel Museum, Hanover, 2004) en Helga Paris. Photography (Ifa Stuttgart / Hatje Cantz, 2013).

Raymond van den Boogaard (1951) was in de jaren na de val van de Muur correspondent in Berlijn voor NRC Handelsblad en heeft de ondergang van de Duitse Democratische Republiek derhalve van nabij meegemaakt. Voor dezelfde krant was hij ook correspondent in Moskou en ex-Joegoslavië, en chef kunst.

De lezing wordt gehouden in het Engels. Daarna volgt een Q&A onder leiding van Raymond van den Boogaard.

Dit evenement is gratis (excl. museumtoegang).
Gratis toegang met uw Museumkaart.
RSVP voor dit evenement is niet mogelijk, kom op tijd om uw aanwezigheid te verzekeren.

In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam.