Film: Die Fotografen Bernd & Hilla Becher / in het Goethe Instituut, Herengracht 470

Lengte: 94 min.
Regie: Marianne Kapfer
Taal: Duits met Engelse ondertitels
Locatie: Goethe-Institut, Herengracht 470
Toegang: Gratis (max. 90 personen)

In samenwerking met het Goethe Instituut presenteert Huis Marseille driemaal een vertoning van de film Die Fotografen Bernd & Hilla Becher. De film wordt tevens vertoond op dinsdag 13 maart om 20 uur en op dinsdag 20 maart om 15 uur.

“Toen we merkten dat de industriële bouwwerken aan het verdwijnen waren, hebben we ze met de fotocamera vastgelegd. We hebben niets anders meer gedaan. Dat zagen we als onze plicht.”

Bernd en Hilla Becher zitten in hun studio in Düsseldorf en kijken terug op de laatste veertig jaar van hun carrière als fotografen: vakwerkhuizen, watertorens, hoogovens, schachttorens, kalkovens, gashouders – bouwwerken van een industriële cultuur die inmiddels ten onder is gegaan. Zwart-wit, met nuchtere precisie, tegen een altijd grijze achtergrond vanuit een licht verhoogd standpunt genomen. Zo zien Becher-foto’s er sinds de jaren zestig onveranderlijk uit.

De film gaat op zoek naar de belangrijkste fotolocaties en motieven van de Bechers: naar de onderwerpen uit hun begintijd – de vakwerkhuizen in de regio Siegen, naar de objecten van hun eerste buitenlandreizen in de jaren zestig, zoals de mijnen in Wales en de hoogovens in Lotharingen, en vervolgens naar de mijnen in het Ruhrgebied. Tegenwoordig herinnert vaak alleen nog een schachtwiel of een omgevallen hoogovenketel in een groen grasveld aan het feit dat hier steenkool werd gewonnen of staal werd geproduceerd. Slechts enkele van de door hen gefotografeerde complexen zijn nog in bedrijf. Een paar hebben het als museum overleefd. Zoals de mijn Zollern 2 in Dortmund. De Bechers fotografeerden deze mijn vanaf 1969 en redden met een actiecomité de machinehal van de sloop. Met hun werk hebben de Bechers ook bijgedragen aan het besef dat het belangrijk is om industrieel erfgoed te behouden.

“Bernd Becher kon je ’s morgens om half zeven bellen om over het juiste objectief te discussiëren. Die passie voor de fotografie was een grote inspiratie voor mij”, aldus Thomas Struth over Bernd Becher, bij wie hij in de jaren zeventig studeerde. Bernd Becher gaf als hoogleraar twintig jaar les aan de kunstacademie in Düsseldorf. Thomas Struth, Thomas Ruff en Candida Höfer van de eerste generatie “Becher-leerlingen”, Jörg Sasse van de middelste generatie en Laurenz Berges en Götz Diergarten van de jongste generatie – allemaal internationaal bekende fotografen uit de Becher-klas – vertellen welke invloed de Bechers op hun eigen werk hadden en completeren zo het beeld van de twee kunstenaarspersoonlijkheden.

Voor meer informatie, bezoek: