Huis Marseille te gast op Paris Photo 2012

PARIS PHOTO (onderdeel van Reed Expositions France), de grote, internationale fotobeurs in Parijs zal dit jaar een keuze uit de collectie van HUIS MARSEILLE exposeren. Deze goed bezochte beurs wordt dit jaar van 14 tot en met 18 november gehouden in het Grand Palais (3, Avenue du Général Eisenhouwer, Parijs). Naast Huis Marseille werden ook het Fotomuseum Wintherthur en het Lacma (Los Angeles County Museum of Art) uitgenodigd voor een collectie presentatie.

Deze eervolle uitnodiging is een erkenning van de internationale kwaliteit van de collectie van Huis Marseille. Deze op de actualiteit gerichte fotocollectie is sinds 1999 publiek toegankelijk. Delen eruit zijn met enige regelmaat in het museum aan de Keizersgracht 401 geëxposeerd: ‘Take Five’ (2004); ‘Whisper not!’ (2006); ‘Zomerliefdes’ (2010), en nu nog tot en met 9 december ‘Viewpoint’. De collectie wordt jaarlijks uitgebreid en hij omvat nu zo’n 600 werken, waaronder ook enkele particuliere schenkingen en een omvangrijk, langdurig bruikleen uit de H+F Collectie van Han Nefkens. De Huis Marseille collectie is een in hoofdzaak op Europa georiënteerde collectie, met een duidelijk accent op de Nederlandse fotografie, die al enkele decennia zeer hoog staat aangeschreven. Daarnaast wordt er als specialité de la maison werk van (Zuid) Afrikaanse en Japanse fotografen verzameld. Enkele namen Taco Anema, Valérie Belin, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, David Goldblatt, Andreas Gursky, Naoya Hatakeyama, Roni Horn, Candida Höfer, Hubbard + Birchler, Asako Narahashi, Rob Nypels, Han Singels, Thomas Struth, Guy Tillim, Marijke van Warmerdam en vele anderen.

Op Paris Photo worden enkele recente aankopen ge-highlight. De selectie werd door Els Barents gemaakt op het thema The Double, met werk van Koos Breukel, Anton Corbijn, Jeff Cowen, Jacqueline Hassink, Craigie Horsfield, Axel Hütte, Rinko Kawauchi, Louisa Lambri, Hellen van Meene.

Op zondagmiddag 18 november vindt er in het Grand Palais een paneldiscussie plaats over collectioneren en exposeren van foto’s. De directeuren/conservatoren van de drie musea zullen hier aan deelnemen, o.l.v. Roxana Marcoci (Moma).

Het thema voor de collectiepresentatie van Huis Marseille is ‘The Double’, waarin het frequente gebruik van beeldherhalingen als bijzonder fenomeen tegen het licht wordt gehouden.

meer weten over Paris Photo: www.parisphoto.fr
meer weten over Huis Marseille: www.huismarseille.nl (ook de collectie staat op de website)
meer foto’s beschikbaar via: wannesketelaars@huismarseille.nl

Het Grand Palais werd in gebouwd voor de Wereldtentoonstelling, die in 1900 in Parijs plaatsvond. De architecten waren Louvet en Daglone.

< terug