Rob Hornstra sluit ‘The Sochi Project’ af in Amsterdam met lezing en rondleiding

Na het begin van de Olympische winterspelen in Sotsji op vrijdag 7 februari, sluiten zij op zaterdag 8 februari het Sotsji-project af in Amsterdam. Met onder meer een lezing in SPUI25 en aansluitend een rondleiding in Huis Marseille.


+ lees meer

masterclass oude fotografische technieken

Omdat de masterclass op zaterdag 25 januari snel volgeboekt was, organiseren we op zaterdag 1 februari 2014 nogmaals een masterclass oude fotografische technieken. Onder leiding van expert Adriaan Heijboer leert u in één dag hoe u gomdrukken en cyanotypieën kunt maken. Wees er snel bij want ook hiervoor geldt vol=vol! We hebben plek voor maximaal 12 deelnemers.


+ lees meer

Fotoboekenmarathon #6 - Programma

De Fotoboekenmarathon bestaat dit jaar uit een gevarieerd programma. Er zijn interviews met fotografen, er is een 'fotoboekenbattle', verschillende fotografen pitchen een concept en gedurende de hele dag is onze grote fotoboekenmarkt geopend.


+ lees meer

Fotoboekenmarathon

Op zondag 18 december organiseert Huis Marseille in samenwerking met PhotoQ de vierde editie van de succesvolle fotoboekenmarathon: de jaarlijkse lofzang op het fotoboek vlak voor kerst.
+ lees meer

Oproep voor nieuwe fotoboekprojecten!

Dit jaar zal naast het gewone programma van de Fotoboekenmarathon voor de tweede keer een openbaar fotoboekenspreekuur plaatsvinden: acht fotografen met een plan voor een boek krijgen de kans om dit te pitchen professionele jury. 


+ lees meer

Programma: Nationale Museumweek

 

Tijdens de Nationale Museumweek (18 t/m 26 april) zal in Huis Marseille een speciale fotoboekenmarkt aanwezig zijn met zowel zeldzame fotoboeken als een kleine uitverkoop. Ook organiseert Huis Marseille bijzondere 'speed tours': korte, verrassende rondleidingen door bijzondere personen die een hele nieuwe kijk op de tentoonstellingen geven. + lees meer

Mini-symposium 'Life is Strange' (uitverkocht)

Ter gelegenheid van de verschijning van het boek Life is Strange organiseert Huis Marseille ism Historisch Nieuwsblad een eendaags symposium. Tijdens dit minisymposium buigen experts uit verschillende disciplines zich over de historische waarde van curieuze, anekdotische fotografie en de vraag waarom de ene foto iconisch wordt, en de andere niet.


+ lees meer

Masterclass

 

Tijdens de huidige tentoonstellingen organiseren wij een masterclass. Klik 'lees meer' voor informatie.


+ lees meer

Scarlett Hooft Graafland praat met Nanda van den Berg

"Soms heb ik gewoon een idee, en dan vind ik het echt goed, en dat moet gemaakt worden hoe dan ook"


+ lees meer

Rondleidingen Scarlett Hooft Graafland

In de maanden september, oktober en november organiseert Huis Marseille op een aantal zondagen speciale rondleidingen op de tentoonstelling Soft Horizons, waaraan op individuele basis kan worden deelgenomen. Deze speciale rondleidingen worden gegeven door Scarlett Hooft Graafland zelf, samen met een gast. De aanvangstijd is 14.00 uur. De rondleidingen zijn gratis (excl. entree) en duren ongeveer een uur. Reserveren is verplicht en kan op: info@huismarseille.nl


+ lees meer

Speciale editie van Scarlett Hooft Graaflands monografie Soft Horizons

Ter gelegenheid van de publicatie van de monografie Soft Horizons, die de gelijknamige tentoonstelling in Huis Marseille begeleidt, verschijnt er een speciale editie in een grijze linnen cassette (van 24,5 x 30 cm.) met een gesigneerde print van Lemonade Igloo (21 x 26,5 cm).


+ lees meer

Meet & greet Scarlett Hooft Graafland

De rondleiding van Scarlett Hooft Graafland samen met Menno Doornbos op zondag 23 oktober om 14:00 is reeds volgeboekt. Voor diegenen die achter het net vissen en voor andere geinteresseerden geeft Scarlett na de rondleiding een korte toelichting op haar boek Soft Horizons, met daarop volgend een signeersessie en wellicht een drankje aan de bar.


Boekpresentatie Siebe Swart

Boekpresentatie Siebe Swart in samenwerking met Spui 25 en Athenaeum Boekhandel


+ lees meer

Museumnacht 2011: A Scarlett Night

In de museumnacht van 5 november 2011 is in Huis Marseille de succesvolle tentoonstelling 'Soft Horizons' van Scarlett Hooft Graafland te bewonderen, en daarom beweegt het programma van de museumnacht zich op een zinderende manier langs de diverse iconische aspecten van Scarletts werk.


+ lees meer

Rondleiding door Naoya Hatakeyama

Naoya hatakeyama zal op zaterdag 17 december om 14.00 uur een rondleiding verzorgen. De rondleiding is gratis (excl. entree). Inschrijven is verplicht en kan via info@huismarseille.nl


'33% van de dijken scoort onvoldoende'

Speech van Cordula Rooijendijk bij de opening van Siebe Swart op 16 december 2011 in Huis Marseille te Amsterdam


+ lees meer

Nature is the ultimate reality’

Speech van Radboud Molijn bij de opening van Naoya Hatakeyama op 16 december 2011 in Huis Marseille te Amsterdam


+ lees meer

Boeksigneersessie Etan & Me van Viviane Sassen zaterdag 7 december

Op zaterdag 7 december vindt een boeksigneersessie van het nieuwe - nu al bijna uitverkochte - boek Etan & Me van Viviane Sassen plaats in Huis Marseille.


+ lees meer

Fotoboekenmarathon 22 december 2013

Op zondag 22 december 2013 presenteren Huis Marseille en de FotografenFederatie de zesde editie van de Fotoboekenmarathon. Na vijf succesvolle jaren is het populaire evenement terug met opnieuw een dag vol interviews, boeiende fotografen met nieuw werk, het Fotoboekenspreekuur, signeersessies en natuurlijk de grote fotoboekenmarkt.


+ lees meer

Setting the Stage: Pyongyang, North Korea / Interview Eddo Hartmann

In Eddo Hartmann / Setting the Stage: Pyongyang, North Korea  laat fotograaf Eddo Hartmann (1973, Den Haag) een eerste blik op de Noord-Koreaanse hoofdstad zien. Vooraf aan de tentoonstelling sprak Huis Marseille’s assistent conservator Anna Kruyswijk met Eddo Hartmann over de aantrekkingskracht van Pyongyang en de rol die de fotoserie voor hem speelt.


+ lees meer

Van A staat voor Afsluitdijk tot Z staat voor Zeewering:

Huis Marseille presenteert een uniek luchtfotografisch ABC van ‘Nederland waterland’ door Siebe Swart!


+ lees meer

Rondleiding door Guy Tillim

Op zaterdag 3 maart om 14:00 uur geeft Guy Tillim een rondleiding door zijn tentoonstelling. Graag tevoren aanmelden! info@huismarseille.nl


Opening Guy Tillim/Second Nature

De tentoonstelling Second Nature zal op 2 maart 2012, tussen 17.00 en 19.00, geopend worden door Bert Sliggers, conservator van Teylers museum in Haarlem, die met de clipper ‘De Amsterdam’ in het voetspoor van Darwins Beagle naar Polynesië is gezeild.


Speciaal aanbod voor de bezoekers van Second Nature

Huis Marseille en het Fotomuseum Den Haag tonen gelijktijdig twee toonaangevende Zuid-Afrikaanse fotografen – Guy Tillim en Pieter Hugo – en bezoekers van beide tentoonstellingen kunnen gebruikmaken van een bijzonder aanbod.


+ lees meer

Second Nature

Speech van Bert Sliggers bij de opening van Guy Tillim op 2 maart 2012 in Huis Marseille te Amsterdam


+ lees meer

Felicitatie film voor opening EYE Film Instituut Nederland

Alle Amsterdamse musea heten het EYE Filminstituut welkom aan het IJ.


+ lees meer

Museumweekend 2012

Tijdens het museumweekend op zaterdag 14 en zondag 15 april wordt het programma van Huis Marseille verrijkt met verschillende workshops. Deze workshops vormen een voorproefje van het aanbod van komend seizoen. De tentoonstelling ‘Second Nature’ van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Guy Tillim is op deze dagen gratis toegankelijk!


+ lees meer

Rondleiding door Chino Otsuka

Op zondag 10 juni 14:00 uur geeft Chino Otsuka een rondleiding door haar tentoonstelling. Graag tevoren aanmelden! info@huismarseille.nl


Speciale activiteiten in de zomermaanden: workshops en lezingen

Een afwisselend zomerprogramma, met op 17 juni twee workshops cyanotypie door Adriaan Heijboer, op 24 juni een lezing van fotorestaurateur Clara von Waldthausen over 'Hoe bewaar ik mijn (familie)foto's?', op 1 juli twee workshops gomdruk door Adriaan Heijboer, en op 8 juli – als primeur – twee workshops 'creative photography' door onze exposerende fotografe Chino Otsuka!


+ lees meer

Geef u op voor de gratis rondleiding (vol) & gallery talk!

Clark Worswick geeft op zondag 23 juni om 12:00 uur een rondleiding door de tentoonstelling Walker Evans / Decade by Decade. Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar voor de rondleiding.

Daarnaast houdt Clark Worswick op zondag 23 juni van 14:00 tot 15:30 een 'gallery talk' over het verzamelen van fotografie, onder de titel ‘The Last Art’. Deelname is gratis (excl. entree). Opgeven kan via: info@huismarseille.nl


+ lees meer

Winnaars Guy Tillim actie

De winnaars van de Guy Tillim actie zijn bekend! Els Barents, directeur van Huis Marseille, trok afgelopen weekend de drie gelukkige winnaars uit de ‘jackpot’


+ lees meer

Chino Otsuka te gast in De Donkere Kamer

Chino Otsuka is op 9 juli 2012 te gast in de elfde en laatste editie van het seizoen van De Donkere Kamer ‘een tweemaandelijks live magazine met allerlei visies en gasten uit verschillende disciplines van de fotografie’ in Pakhuis De Zwijger. Naast Otsuka is er die avond aandacht voor Anouk Kruithof, Martin Roemers en Jim Casper van de blog Lens Culture.


+ lees meer

Video Chino Otsuka / Een Wereld aan Herinneringen

De persoonlijke toelichting van Chino Otsuka op de tentoonstelling is te zien op dit speciaal opgenomen filmpje.


+ lees meer

Grachtenfestival in Huis Marseille

Amsterdams talent – Andrea Voets en Yves Leterme


+ lees meer

Huis Marseille te gast op de Nacht Bazaar

Met de Nacht Bazaar brengt Trouw Amsterdam unieke, persoonlijke en opmerkelijke producten, merken en organisaties samen op één avond. Zo wil Trouw zoveel mogelijk mensen laten kennis maken met kunst, kleding, eten en activiteiten die zij tof vinden.


+ lees meer

Halfjaarprogramma tentoonstellingen 2012/2013


Download


Voor het eerst: open tot 21 uur!

Een avondlijk museumbezoek gecombineerd met een workshop al fresco: Op 6 september is het museum voor het eerst tot 21 uur open! 


+ lees meer

Lezing en rondleiding Domestic Marble / Scarlett Hooft Graafland

Op 7 oktober organiseert galerie Piet Hein Eek, gevestigd in Einhoven, een Finissage met om 14:00 uur een lezing door Els Barents (directeur Huis Marseille) en om 15:00 uur een rondleiding door Scarlett Hooft Graafland. meer informatie vindt u op www.pietheineek.nl


De modewereld over Viviane Sassen / Deel een

Interview met fotomodel Anna de Rijk
Op 15 december 2012 opent in Huis Marseille een overzicht van de modefotografie van Viviane Sassen. In de opmaat naar de tentoonstelling plaatsen we op de website interviewfragmenten met mensen uit de mode industrie die met Viviane Sassen samenwerken. Want wat is dat eigenlijk: ‘modefotografie’? Waarin verschilt de modefotografie van het autonome werk waarmee Viviane Sassen de afgelopen jaren zoveel eer heeft ingelegd? En vooral: Waarom is de modefotografie van Viviane Sassen zo bijzonder?


+ lees meer

De modewereld over Viviane Sassen / Deel twee

Interview with Olivia Gideon Thomson, Viviane Sassen's agent and founder of We-Folk (English only).


+ lees meer

Cursusaanbod najaar 2012

Viewpoint nodigt uit tot reflectie maar ook tot zelf doen. Tijdens de tentoonstelling is er daarom een breed educatief aanbod, met workshops door fotografen die u een kijkje in hun eigen keuken geven (Ilona Plaum, Popel Coumou en Antoinette Nausikaä). Alles verbonden aan de rijke thematiek van de tentoonstelling.


+ lees meer

Between Shadow & Soul / Ilona Plaum

Op zondag 21 oktober opent Nanda van den Berg, conservator van Huis Marseille, de tentoonstelling Between Shadow & Soul van Ilona Plaum in galerie 37.


+ lees meer

De modewereld over Viviane Sassen / Deel drie

Conversation with Carven designer Guillaume Henry, for whom Viviane Sassen shoots campaigns (English only).


+ lees meer

Museumnacht 2012

Zinderende muziek, poseren onder de leiding van een topfotografe, zelf stillevens maken en een spectaculaire gevelprojectie: kom langs op de Museumnacht 2012


+ lees meer

De modewereld over Viviane Sassen / Part four

Conversation With Vanessa Reid, Stylist, Fashion editor and Fashion Director at Pop Magazine (English only)


+ lees meer

Huis Marseille te gast op Paris Photo 2012


+ lees meer

De modewereld over Viviane Sassen / Part five

Interview met Emmeline de Mooij: kunstenares en stiliste, met wie Viviane Sassen series voor Purple, Dazed & Confused en KUTT maakte.


+ lees meer

Fotoboekenmarathon 2012

zijn al die fotoboeken wel zo goed eigenlijk?
Tijdens de vijfde editie van de jaarlijkse Fotoboekenmarathon in Huis Marseille te Amsterdam staat de kwaliteitsvraag centraal: er verschijnen grote hoeveelheden fotoboeken, maar moeten we niet eens kritischer kijken of die ook wel goed zijn? Fotografen, uitgevers en andere deskundigen geven op zondag 16 december hun visie op goed werk en hoe je dat maakt.   


+ lees meer

De modewereld over Viviane Sassen / Deel zes

Conversation with Jonathan Schofield, artistic director at Stella McCartney (English only).


+ lees meer

De modewereld over Viviane Sassen / Part seven

Conversation with Roxane Danset, stylist and muse (English only).


+ lees meer

Een ode aan het analoge


Light / Colours: verkoopactie voor het AAP-lab (Amsterdam Analogical Photo printing)

Met werk van: Antoinette Nausikäa, Daniëlle van Ark, Semâ Bekirovic, Popel Coumou, Rineke Dijkstra, Jacqueline Hassink, Scarlett Hooft Graafland, Dana Lixenberg, Katja Mater, Hanna Mattes, Sander Meisner, Rob Nypels, Carolin Reichert, Maurice Scheltens & Liesbeth Abbenes, Peter Svenson, Siebe Swart, Simon van Til, Henk Wildschut, Raimond Wouda en Vincent Zedelius.

 


+ lees meer

Interview met Rob Hornstra

Gesprek van conservator Nanda van den Berg met Rob Hornstra over diens tentoonstelling ‘Gouden jaren. Rob Hornstra’s Rusland’


+ lees meer

Waait er een nieuwe wind door de modefotografie?

Luister op 14 maart naar Viviane Sassen, Ulrich Lehmann, Michel Mallard en Olivia Thomson.


+ lees meer

Oleg Klimov: Letters to Myself

Vanaf 14 december zal in Huis Marseille het werk van de Russische fotograaf Oleg Klimov te zien zijn. Documentairemaakster Masha Novikova maakte over Klimov de documentaire Brieven aan jezelf, die op zondag 8 december om 15.00 uur voor het publiek in premiére gaat in De Balie. De film zal op woensdag 11 december om 22.55 uur door de IKON op televisie uitgezonden worden.


+ lees meer

Schrijf u in voor lezingen van Wim van Sinderen en Wout Berger!

Op zondag 25 augustus zijn er twee 'wandelende' lezingen over de tentoonstelling Walker Evans / Decade by Decade: Om 14:00 uur geeft fotograaf Wout Berger zijn visie op het werk van Evans. Om 15 uur volgt een toelichting van Wim van Sinderen (Conservator Fotomuseum Den Haag) op Evans’ werk. Deelname is gratis (excl. entree). Opgeven voor een of beide lezingen kan via: info@huismarseille.nl


Interview met Hellen van Meene

Conservator Nanda van den Berg praat met fotografe Hellen van Meene over haar nieuwe werk in De herontdekking van de wereld. Dit is de eerste tentoonstelling die vanaf 7 september 2013 te zien zal zijn in een verdubbeld huis Marseille, die gaat over de ervaring van de fotografie als medium en de passie van het fotografisch onderzoek:    


+ lees meer

Een verdubbeld Huis Marseille

In de afgelopen maanden werden de grachtenpanden Keizersgracht 399 en 401 via drie doorgangen op verschillende verdiepingen met elkaar verbonden.

 


+ lees meer

Treed in de voetsporen van Anna Atkins!

Workshop met Elspeth Diederix & Adriaan Heijboer
Zaterdag 16 november

Dit najaar organiseert Huis Marseille een interessante workshop waarin u kennis maakt met de variëteit van de organische natuur en meerdere oude, fotografische technieken. Fotografe Elspeth Diederix en expert in edele fotografische procédés Adriaan Heijboer zullen de workshop verzorgen. Bent u ook benieuwd naar de verhalen achter Diederix haar foto’s of wilt u zelf eens met oude fotografische technieken foto’s maken? Deze workshop omvat het allemaal!


+ lees meer

Museumnacht / De herontdekking van de wereld

Tijdens de museumnacht (zaterdag 2 november 2013) kun jij ook op ontdekkingsreis gaan in Huis Marseille en het ‘onzichtbare zichtbaar maken’. Wat dacht je bijvoorbeeld van je eigen toekomst? Laat deze voorspellen door de Tarotkaarten of een handlezeres. Of maak je fantasieën werkelijkheid en poseer met een echte slang! Nog niet genoeg van alle magie? Leer dan fotograferen zonder camera…


+ lees meer

Clips van Emma van der Put

Videokunstenares Emma van der Put maakt vier korte filmpjes over de verbouwing van Huis Marseille en de voorbereidingen voor de grote openingstentoonstelling in het verdubbelde museum. Bekijk ze allemaal!


+ lees meer

Op ontdekkingsreis in Huis Marseille!

Aansluitend op de huidige tentoonstelling De herontdekking van de wereld hebben wij een nieuw programma, speciaal voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, ontwikkeld.


+ lees meer

Boekpresentatie Dutch Champions vrijdag 25 oktober 17:00 – 19:00 uur

Tijdens de afgelopen Fotoboekenmarathon organiseerde Huis Marseille een openbaar fotoboekenspreekuur: acht fotografen met een plan voor een boek kregen de kans om dit te pitchen voor enkele uitgevers en vormgevers, onder wie Jim Casper, Dewi Lewis en Willem van Zoetendaal.


+ lees meer

Dancing Light: activiteitenprogramma

 

Tijdens de tentoonstelling organiseren wij i.s.m. de Flamenco Biënnale een gevarieerd randprogramma met o.a. workshops, performances en lezing. Kijk hier voor meer informatie.


+ lees meer

IJburg tv: Opening tentoonstelling Gouden Jaren / Rob Hornstra's Rusland

Op zaterdag 14 december 2013 had de feestelijke opening van Gouden Jaren / Rob Hornstra’s Rusland 2003-2013 plaats in Huis Marseille.

 

IJburg tv was bij deze gelegenheid aanwezig en maakte een korte impressie, met daarin onder meer een interview met Rob Hornstra.

 

Het verslag is van Patrick van Ginkel en cameraman Bob Eisenberger. Klik hier onder om de video te bekijken.


Apartheid & After: middagprogramma met rondleidingen en rondetafelgesprek

Wilt u meer weten over de achtergrond van Apartheid & After en over de fotografen zelf? Op zondag 16 maart, de dag na de opening, organiseren wij een middagvullend programma waarin David Goldblatt, Jo Ractliffe en John Fleetwood (Market Photo Workshop) in de tentoonstelling over hun eigen werk vertellen en een rondetafelgesprek waarbij Els Barents (directeur Huis Marseille), Jo Ractliffe, David Goldblatt en voormalig Zuid-Afrika correspondent Peter ter Horst met elkaar in gesprek gaan.


+ lees meer

Gallery Talks Apartheid & After

In de maand mei organiseert Huis Marseille op zondagmiddagen om 14.00 uur een reeks Gallery Talks naar aanleiding van de tentoonstelling Apartheid & After. Wie op zoek is naar verdieping bij de tentoonstelling kan iedere week bij ons terecht voor verschillende experts die hun visie op de tentoonstelling met het publiek delen. Deelname is gratis (excl. entree). Opgeven kan via: info@huismarseille.nl


+ lees meer

Publicatie Apartheid & After

De uitgave ‘Apartheid & After’ verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling en bevat beeldessays van alle deelnemende fotografen, met teksten van Sean O’Toole en Els Barents, vormgeving Bart de Haas. Gebonden uitgave, 30 × 24 cm, 256 pagina’s, meer dan 250 foto’s, prijs € 58,–.
Te koop in onze museumwinkel of te bestellen via info@huismarseille.nl


+ lees meer

Interview met Emma van der Put

Gesprek van conservator Nanda van den Berg met Emma van der Put die genomineerd is voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs.


+ lees meer

Alternatief programma Guido Guidi, zondag 15 juni, 14.00

Wegens ziekte is Guido Guidi helaas niet in staat om deel te nemen aan het tweegesprek en de rondleiding te geven. 

Als alternatief zullen Frits Gierstberg (Hoofd Tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum) en Els Barents de aanwezigen vanmiddag rondleiden.

Onze excuses voor het ongemak.


'Apartheid & After' in de pers

‘I just went through Apartheid & After in Amsterdam and found it to be a magnificent, thought provoking exhibit. I spent over two hours at Huis Marseille. One of the best group shows that I have seen. This needs to come to NY or somewhere in the States.’
Andrew E. Lewin, trustee International Center of Photography, New York

 

‘Een rijke keuze aan fotoseries van jonge en oudere fotografen uit Zuid-Afrika.’ volkskrant.nl/afrikablog

 

‘Opvallend aan de tentoonstelling die alle zalen van Huis Marseille in beslag neemt, is de grote levendigheid en diversiteit van de Zuid-Afrikaanse fotografie.’
pf.nl, 21 maart 2014

 

‘Het is een fotografie die zoekt, twijfelt, aan de kaak stelt en zichzelf onder de loep legt.’
Museumtijdschrift, 14 maart 2014

 

‘…als deze kijker verontrust is en vooral pijn en schaamte ziet in [Pieter Hugos] foto’s, dan is dat vooral zíjn verantwoordelijkheid. Een ander ziet misschien vooral trots en hoop.’
Vrij Nederland, 8 maart 2014

 

‘Zuid-Afrika is nog steeds complex. Daardoor zit onder al die foto’s een soort energie en – vooral bij de jonge fotografen – een gevoel van opwinding.’
David Goldblatt in Parool, 17 maart 2014


COR WAS HIER / Interview Sander Troelstra

Assistent conservator Anna Kruyswijk sprak met Troelstra over het project dat hij rondom Cor Jaring heeft opgestart en waarvan COR WAS HIER het resultaat is.  


+ lees meer

Programma Fotoboekenmarathon #7

 

Op zondag 21 december vindt de zevende Fotoboekenmarathon plaats in Huis Marseille. Bekijk hier het volledige programma:


+ lees meer

Taco Anema / Het Overleg, trailer

De volledige video, speciaal voor deze tentoonstelling geproduceerd door Oskay Luyer en gedurende de hele tentoonstelling te zien, biedt meer achtergrond bij zowel de besturen als het creatieve proces van Taco Anema.

Hieronder is alvast de trailer te zien.

Taco Anema / Het Overleg. 
Duur: 7 minuten en 19 seconden
Maker: Oskar Luyer (Captain Video
Naar een idee van Els Barents.


Rob Hornstra wint Dutch Doc Photo Award met The Sochi Project

Fotograaf Rob Hornstra (wiens werk vorig jaar bij ons in het retrospectief 'Gouden Jaren / Rob Hornstras Rusland' te zien was) en journalist Arnold van Bruggen hebben voor hun documentaireproject The Sochi Project de Dutch Doc Photo Award gewonnen.

Bij de uitreiking in het Tropenmuseum in Amsterdam roemde de jury met name de 'kracht van de combinatie van tekst en fotografie.' Juryvoorzitter Dirk van Weelden noemde het project bovendien 'een ambitieuze en moedige poging dieper door te dringen in een omgeving en een onderwerp dan doorgaans mogelijk is'.

Huis Marseille feliciteert Rob en Arnold met deze welverdiende prijs. We zien uit naar hun volgende projecten.


Fotoboekenmarkt in Huis Marseille

 

Van zaterdag 30 augustus t/m zondag 7 september ruimen wij een grote verscheidenheid mooie fotoboeken en ansichtkaarten op.

 

Met meer dan 50 titels (waaronder grote namen die bij ons hebben geexposeerd, zoals Guy Tillim, Naoya Hatakeyama, David Goldblatt, Jacqueline Hassink e.a.) met grote kortingen en daarnaast een ruime selectie mooie ansichtkaarten uit ons archief.

 

Op zoek naar een mooi fotoboek, voor jezelf of voor een ander? Kom gerust een kijkje nemen tijdens deze laatste week van onze tentoonstelling.


De wereld van 'Het Overleg' door de ogen van Taco Anema

 
De tentoonstelling Het overleg – portretten van Nederlandse besturen is nog tot en met 7 september te zien. De finissage vieren we met een exclusieve rondleiding op zondag 7 september om 14.00 uur door Taco Anema zelf. Samen met de fotograaf wandelt u door ‘Het overleg’ en ervaart de wereld van de Nederlandse besturen door het oog van de fotograaf die deze besturen vastlegde.

De rondleiding is gratis (exclusief entree) en duurt ongeveer een uur. Aanmelden is verplicht en kan via info@huismarseille.nl.


Zondag 14 september vanaf 14.00 uur Gallery Talks door Valérie Belin, Jacqueline Hassink, Naoya Hatakeyama en Sarah Jones!

Op zaterdag 13 september opent in Huis Marseille de Marseillaise / vijftien jaar verzamelen. De dag na de opening, zondag 14 september, organiseert Huis Marseille een middagvullend programma met rondleidingen door diverse exposerende fotografen.

De activiteiten deze middag zijn gratis (exclusief museumentree), maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren is verplicht. Graag per onderdeel (de rondleidingen vinden tegelijkertijd plaats) vooraf opgeven via info@huismarseille.nl.


+ lees meer

Els Barents, directeur fotomuseum Huis Marseille: Kijken is een werkwoord

 

Wanneer op 13 september a.s. de tentoonstelling de Marseillaise / vijftien jaar verzamelen is geopend, heeft directeur Els Barents haar werk voor het fotomuseum Huis Marseille afgerond. Vanaf 1999 heeft zij dit eerste, particulier gefinancierde museum voor fotografie in Amsterdam zowel nationaal als internationaal overtuigend op de kaart gezet.


+ lees meer

Wees snel! Scarlett Hooft Graaflands ‘Blue People’ in een wel heel bijzondere editie


+ lees meer

a.s. zaterdag: Familiemiddag: Traces of Dance

 

In de tentoonstelling Dancing Light / Let it move you... draait alles om beweging. Tijdens deze actieve familiemiddag duiken (groot)ouders en kinderen samen met kunstenares Carlijn Mens in de wereld van dans, licht en schaduw. 


Doorlopend, de hele middag kan men vrij in en uit lopen.
Gratis voor bezoekers (reserveren niet verplicht).

 

Zie onderstaand voor het volledige activiteitenprogramma.


Museumnacht 2014 in Huis Marseille

 

Op 1 november is het weer Museumnacht. Dit jaar presenteren we in Huis Marseille in een nieuw licht, met een experimenteler programma. Zet je verwachtingen opzij en ontdek nieuwe muziek, onze en je eigen fotografie en Huis Marseille zelf zoals je het nog niet eerder zag!


+ lees meer

Boekpresentatie: Illuminations - Colored Plates, Rob Nypels

 

Op vrijdag 7 november presenteert Rob Nypels in Huis Marseille zijn nieuwe fotoboek 'Illuminations - Colored Plates'. Gratis (exclusief museumtoegangsprijs). Aantal plaatsen is echter beperkt, gelieve aan te melden via info@huismarseille.nl.


+ lees meer

Dank je, Els Barents

 

Een korte film ter gelegenheid van het vertrek van Els Barents als directeur van Huis Marseille, museum voor fotografie. 

Bekijk de film hier.


+ lees meer

Dancing Light / interview met Camille Mutel


De foto waarop Camille Mutel met een octopus danst behoort ongetwijfeld tot een van de opvallendste beelden van ‘Dancing Light’. Directeur Nanda van den Berg, die de tentoonstelling samenstelde, sprak met Mutel onder meer over de dansvorm Butoh, discipline, het openstellen van je innerlijk en het verdriet van L’Aquila. [Voertaal: Engels] 


+ lees meer

Dancing Light / interview met Tejal Shah

 

Tijdens Dancing Light / Let it move you... is de video Landfill Dance van de Indiase kunstenares Tejal Shah te zien in het souterrain. Directeur en curator Nanda van den Berg sprak met Shah over gendertheorie, het Anthropocene, permaculture en meer. [Voertaal: Engels]


+ lees meer

Dancing Light / interview with David Michalek


Tijdens onze tentoonstelling ‘Dancing Light / Let it move you...’ zal het videowerk ‘Slow Dancing’ van David Michalek te zien zijn. Huis Marseille’s nieuwe assistent-conservator Anna Kruyswijk sprak met Michalek over de plaats van dit werk binnen zijn oeuvre en onze tentoonstelling voor deze boeiende longread [Engels].


+ lees meer